logo

  • Správy
    • Doprava
    • Ekonomika
    • IT
    • Logistické systémy
    • Reality
    • Management
    • Sklad
  • Udalosti
    • Agenda
    • Domáce konferencie
    • Domáce veľtrhy
    • Zahraničné konferencie
    • Zahraničné veľtrhy
  • Názory a analýzy
    • Rozhovory
    • Logistika pod lupou
    • Glosy
    • Benchmarking
    • Prípadové štúdie
  • SL BOOK
  • SL News
    • Najnovšie vydanie newslettera
    • Registrácia k odberu newslettera SLnews
  • Správy z ČR
  • O časopise
    • Aktuálne vydanie
    • Inzercia
    • Registrácia k odberu časopisu
    • Registrácia k odberu newslettera SLnews
    • Tématické prílohy
  • Priestory nevyužíva len pre potreby slovenskej filiálky. Z distribučného centra v parku P3 Senec...
  • Na slovenských zákazníkov pri online nakupovaní najviac „funguje“ cena a doprava zadarmo....
  • Povedomie o benefitoch štandardizovanej elektronickej výmeny dát (EDI) medzi odberateľom...
  • Ďalšie vylepšovanie vysoko kvalitných logistických činností na oboch amerických kontinentoch, v...

Majitelia českých reštaurácií vyzvali rozvozové firmy, aby dočasne znížili poplatky

18. októbra 2020
Doprava 0
1054
Majitelia českých reštaurácií vyzvali rozvozové firmy, aby dočasne znížili poplatky

Majitelia českých reštaurácií vyzvali rozvozové firmy, aby dočasne znížili poplatky

Zhoršujúca sa situácia počas druhej vlny pandémie koronavírusu spôsobila, že česká vláda opätovne zatvorila reštaurácie. Tie sú odkázané na výdaj cez okienko alebo rozvoz. Práve rozvozové firmy sú terčom kritiky, keďže bez ohľadu na ekonomickú situáciu reštaurácií svoje poplatky neznížili.

Ako informoval server iDNES.cz, majitelia reštaurácií aj Svaz obchodu a cestovního ruchu ich preto vyzvali, aby prejavili solidaritu a aspoň dočasne poplatky, ktoré dosahujú viac než 40%, znížili. Autori výzvy – Svaz obchodu a cestovního ruchu, Asociace malých a středních podniků a Asociace hotelů a restaurací – vyslali podobný odkaz aj stravenkovým firmám. Žiadajú ich, aby im do júna 2021 znížili poplatky, ktoré v praxi dosahujú 6 až 7% z nominálnej hodnoty stravenky, a pomohli tak zachrániť reštauračný biznis pred kolapsom.

Podľa firiem v gastronomickom sektore by toto gesto mali rozvozové firmy ako Dáme jídlo, Wolt, ale aj Rohlík.cz a Košík.cz urobiť, pretože zatiaľ čo reštaurácie bojujú o každého hosťa, tak rozvozový biznis výrazne rastie. „Prestáva sa nám to rentovať. My zlacňujeme, aby sme niečo predali, ale rozvozové firmy si svoje marže držia. Z denných menu si účtujú 25%, z a la carte 30%,“ hovorí zlínsky podnikateľ Zdeněk Babulík, ktorý prevádzkuje reštaurácie Myslivna a Legenda. Rozvoz využíva iba preto, aby nemusel vyhadzovať jedlo v období, keď sa práve nepredáva. Momentálne je to každé druhé jedlo. „Navyše, keď niekto platí stravnými lístkami, je to katastrofa, sme v mínuse.“

Ekonomicky to príliš nedáva zmysel ani podľa ďalších oslovených vlastníkov reštaurácií. „Keď sa vezme do úvahy priemerná ziskovosť gastronómie 10%, tak sme v totálnej pasci. Navyše, my musíme hradiť aj náklady na obaly, ako sú škatuľky, tašky a podobne,“ povedal Luboš Kastner, spolumajiteľ skupiny Hospodska, ktorá má päť reštaurácií v Plzni a jednu v Prahe.

Rozvozové firmy sa obhajujú tým, že aj ony majú svoje náklady, ktoré zahrnujú marketing, dopravu alebo mzdy. Účtujú si aj za to, že gastronomickým podnikom nájdu zákazníka, ktorý by k nim ináč neprišiel. Najväčšia firma na trhu Dáme jídlo svojim zákazníkom bez vlastnej rozvozovej flotily účtuje maržu 30%.

„Slúži na to, aby sme našim reštauračným partnerom dokázali sprostredkovať nových zákazníkov a dokiaľ reštaurácia využíva náš rozvoz, tak predovšetkým na pokrytie nákladov na rozvoz naším kuriérom,“ hovorí riaditeľ Filip Fingl. Dodáva, že vďaka komunikácii s hosťami šetrí majiteľom reštaurácií čas a náklady na personál.

Reštaurácie sa rozvozu skôr vyhýbajú a skúšajú zákazníkov oslovovať samy. To však nestačí. Niektoré koncepty sa navyše na rozvoz nehodia. Ideálna na doručovanie je napríklad pizza, sushi alebo burgery. „Naše jedlá sa na rozvoz nehodia, využívame ho však v jednej našej reštaurácii. Prichádzame tým v podstate o celú maržu,“ povedal Ondřej Rákosník, spolumajiteľ siete talianskych reštaurácií La Collezione, kam patrí desiatka podnikov vrátane Aromi alebo La Finestra In Cucina.

Rozvoz zabezpečuje vlastnou cestou, teraz však radšej zatvoril a ľudí poslal na brigádu, pretože samotný rozvoz nedáva ekonomický zmysel. Voči rozvozovým firmám je však zmierlivejší než kolegovia z reštauračného sektora. Ako povedal, je stúpencom voľného trhu. „Nechcem nikoho súdiť, či je to lacné alebo drahé. Ani oni nerobia jednoduchý biznis a viacero firiem už skrachovalo,“ dodal Ondřej Rákosník.

 

Foto: archív

Súvisiace články:

Žiadne súvisiace články

Recommend to friends
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

Odporúčame

KOMERČNÁ PREZENTÁCIA

Skupina ARETE hľadá nájomcov pre rozšírenie priemyselného parku v Dunajskej Strede

Investičná a realitná skupina ARETE rozšíri plochu strategicky umiestneného priemyselného parku v Dunajskej Strede takmer o polovicu. Rozšírenie o približne 13 000 m2 je vo fáze pred realizáciou a ponúkne moderné priestory s cross-dock riešením vhodné na skladovanie, logistiku alebo ľahkú výrobu. ARETE predpokladá environmentálnu certifikáciu BREEAM ako aj ponuku flexibilných obchodných podmienok pre nájomcov. […]

Sklady s voľnou kapacitou pri Prahe, v Brne, v Pohořeliciach a na Ostravsku

Spoločnosť PST CLC Mitsui-Soko aktuálne ponúka voľné skladové kapacity vo svojich skladoch v Mošnove na Ostravsku, v Pohořeliciach pri Brne, v Brne a v Úžiciach pri Prahe. Vo všetkých svojich multi-user skladoch naprieč republikou firma novo ponúka službu co-packing, po ktorej je vysoký dopyt. Firma ponúka aj prepravy a colné služby. Dodajme, že spoločnosť PST […]

Bezkonkurenčný dizajn a špičkový výkon s novým radom elektrických vysokozdvižných vozíkov Toyota Traigo48

Toyota Material Handling Europe s potešením predstavuje nový rad čelných elektrických vysokozdvižných vozíkov Toyota Traigo48, ktorý ponúka vynikajúci výkon, bezkonkurenčný dizajn a komplexný súbor funkcií, ktoré určujú nový štandard pre manipuláciu s materiálom. S 3- a 4-kolesovými modelmi v rôznych veľkostiach je rad Traigo48 prispôsobený potrebám zákazníkov, ktorí vyžadujú univerzálnosť a produktivitu v aplikáciách, ako […]

Toyota MH Europe a SSAB sa pustili do výroby novej generácie manipulačnej techniky s nižšou uhlíkovou stopou

Spoločnosť začína používať oceľ SSAB Zero z recyklovanej ocele, ktorá sa vyrába využitím elektrickej energie bez fosílnych palív a bioplynu, vďaka čomu vznikajú ocele s výrazne nižšími emisiami uhlíka z fosílnych palív. Toyota Material Handling Europe a SSAB vstupujú do partnerstva bez fosílnych palív a vďaka tejto spolupráci sa spoločnosť stáva prvým výrobcom manipulačnej techniky, […]

Archív komerčných prezentácií

Aktuálne vydanie časopisu

SL SK 102: 

Prečítať elektronicky
Zaistite si svoj výtlačok 

SL NEWS

Čítajte posledný newsletter.
Registrujte sa na odber newslettera.

Vydáva
Skupina ATOZ Logistics
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 246 007 200
IČO: CZ 48 117 706
www.atoz.cz

Predplatné
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Country manager Slovensko
Tatiana Koššová
tel.: +421 911 750 758
e-mail: tatiana.kossova@atoz.sk

Naše další projekty:

  • www.eastlog.cz
  • www.systemylogistiky.cz
  • www.slovlog.sk
  • www.log-in.cz
  • www.log-in.sk
© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Tento web používa na poskytovanie služieb a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac o využívaní cookies na našich stránkach nájdete v časti Ochrana osobných údajov tu.
Ok