logo

  • Správy
    • Doprava
    • Ekonomika
    • IT
    • Logistické systémy
    • Reality
    • Management
    • Sklad
  • Udalosti
    • Agenda
    • Domáce konferencie
    • Domáce veľtrhy
    • Zahraničné konferencie
    • Zahraničné veľtrhy
  • Názory a analýzy
    • Rozhovory
    • Logistika pod lupou
    • Glosy
    • Benchmarking
    • Prípadové štúdie
  • SL BOOK
  • SL News
    • Najnovšie vydanie newslettera
    • Registrácia k odberu newslettera SLnews
  • Správy z ČR
  • O časopise
    • Aktuálne vydanie
    • Inzercia
    • Registrácia k odberu časopisu
    • Registrácia k odberu newslettera SLnews
    • Tématické prílohy
  • Zberná služba predstavuje moderný spôsob expresnej prepravy kusových a paletových zásielok....
  • V srdci oravskej prírody vyrástol jeden z najkrajších parkov v rámci siete CTP – CTPark...
  • Skupina Geis k 1. júlu 2025 preberá všetky podiely v spoločnosti agotrans Logistik GmbH so...
  • Spoločnosť MH Invest postupne realizuje nevyhnutné kroky k premene časti územia bývalej bane v...

Pri rozvoze potravín je kľúčové dodržanie teplotného reťazca

18. októbra 2023
Spravodajstvo 0
414
Pri rozvoze potravín je kľúčové dodržanie teplotného reťazca

Pri rozvoze potravín je kľúčové dodržanie teplotného reťazca

Až 80 % obyvateľov Slovenska, ktorí realizujú nákup potravín online, pripisuje veľký význam rýchlosti doručenia. Okrem toho preferujú doručenie v presne stanovenom časovom okne a očakávajú, že budú dodržané vysoké hygienické normy. Zachovanie teplotného reťazca je pri prevoze potravín kľúčové, pretože zaručuje bezpečnosť a kvalitu potravín.

Doručenie v deň objednania je pre ľudí mimoriadne dôležité najmä pri špecifických kategóriách produktov. Pokiaľ ide o nákup v digitálnych supermarketoch, až 80 % respondentov vyjadrilo preferenciu doručenia do 90 minút alebo v ten istý deň, ako ukázal prieskum technologicko-logistickej spoločnosti DODO. Potraviny sú veľmi špecifickým segmentom nielen z dôvodu vysokej senzitivity zákazníkov vzťahujúcej sa na rýchlosť doručenia, ale aj vzhľadom na ich transport, ktorý vyžaduje špeciálne podmienky. Zásadným faktorom je zachovanie teplotného reťazca.

Udržiavanie stálej teploty je zásadné

Teplotný reťazec sa v potravinárstve týka riadenia a monitorovania teploty potravín od výrobcu až po doručenie spotrebiteľovi. Cieľom je udržať potraviny v bezpečných teplotných podmienkach počas celého procesu distribúcie, čím sa minimalizujú riziká spojené s množením baktérií a iných mikroorganizmov, ktoré by mohli byť potenciálne škodlivé. Porušenie teplotného reťazca, napríklad pri neodbornej preprave alebo nesprávnom skladovaní, môže viesť k rastu patogénov a skazeniu potravín a v konečnom dôsledku predstavovať zdravotné riziko pre spotrebiteľov.

Počas celého procesu doručenia potravín až k zákazníkom je dôležité zachovať teplotu 0 – 4 °C pri čerstvom mäse a rybách, mrazené jedlá chladiť suchým ľadom a pre mliečne výrobky platí maximálna teplota 8 °C.

„Hygienickú bezpečnosť termoboxov, v ktorých sú prevážané potraviny, nechávame laboratórne overovať a nákladový priestor vozidiel čistíme pomocou ozónu. Zákazníci tak majú istotu, že potraviny z e-shopu dodáme v rovnakej kvalite, ako keď boli vyskladnené,“ opisuje Ivo Velíšek, CEO SK & CZ technologicko-logistickej spoločnosti DODO s tým, že ich flotila vozidiel je vybavená špeciálnymi chladiacimi systémami a jej kuriéri sú vyškolení na zaobchádzanie s potravinami. Zárukou dodržania vysokej kvality logistických služieb je využívanie bodovacieho systému kuriérov, ktorý hodnotí ich štýl jazdy, nehodovosť, ale aj spätnú väzbu od klientov.

Rozhoduje spoľahlivosť a rýchlosť

Na Slovensku spoločnosť DODO dlhodobo spolupracuje na doručovaní potravín s obchodným reťazcom Tesco. Aj napriek tomu, že DODO zaisťuje rozvoz výlučne balených potravín, spĺňa najvyššie potravinárske štandardy.

„Popularita nakupovania prostredníctvom služby Tesco Online nákupov neustále rastie a možnosť doručenia potravín priamo k dverám využíva čoraz viac ľudí. Jedným z kľúčových faktorov je zabezpečenie kvality a čerstvosti rozvážaného tovaru. V spolupráci s firmou DODO dodržiavame prísne štandardy vrátane teplotného reťazca. Potraviny preto prídu k zákazníkom v 100 % kvalite a vo vopred určenom časovom okne, ktoré je možné zvoliť po skompletizovaní objednávky,“ hovorí Martin Bulla, prevádzkový riaditeľ Tesca na Slovensku.

Za posledný rok opustilo online nákupný košík 36 % Slovákov v momente, keď zistili, že im tovar nebude doručený podľa ich časových preferencií. 30 % respondentov navyše uviedlo, že v dôsledku predchádzajúcej skúsenosti s pomalým doručením už v internetovom obchode opakovane nenakúpili.„V rámci našich logistických služieb sme preto pripravení reagovať na rýchlo sa meniace potreby e-shopov a poskytnúť okamžitú podporu počas sezónnych výkyvov, akciových ponúk alebo neočakávaného nárastu objednávok,“ uvádza Ivo Velíšek.

DODO okrem technickej časti rozvozu zároveň vyvíja aj vlastné technologické riešenia pre mestskú logistiku, ako napríklad data-driven platformu GAIA či prediktor objednávok na báze umelej inteligencie. Tieto moderné nástroje zvyšujú efektivitu rozvozu a prispievajú k znižovaniu áut v uliciach a na cestách.

Súvisiace články:

Žiadne súvisiace články

Recommend to friends
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

Odporúčame

KOMERČNÁ PREZENTÁCIA

M2C Slovakia nasadzuje drony do výškového čistenia. Kto zaspí, prehrá

Trh sa mení a my s ním. V M2C Slovakia rozširujeme naše portfólio o revolučnú službu – výškové čistenie pomocou dronov. Moderná technológia Baudoin Wash-Drone 1.2 predstavuje efektívnu, bezpečnú a ekologickú alternatívu k tradičnému umývaniu fasád a solárnych panelov. Dron čistí pomocou horúcej osmotickej vody a vysokotlakovej wapky, bez potreby lešenia či horolezcov. Výsledok? Rýchlejší […]

„Vysokozdvižný vozík z Číny? Zabudnite na predsudky – spoľahlivosť má dnes novú značku“

Spojenie „čínska technika“ mnohým evokuje nízku kvalitu. No čo ak ide o značku, ktorá dodáva vozíky do viac ako 120 krajín, spolupracuje s európskym lídrom KION Group a ponúka overený výkon za dostupnú cenu? EP Equipment nie je neznámy výrobca. Je to jeden z globálnych hráčov, ktorý spolupracuje s KION Group – európskou jednotkou a […]

Patrik Smolka z Linde MH: Elektromobilita je pre nás historická záležitosť

Patrik Smolka pôsobí v spoločnosti Linde MH od svojich profesijných začiatkov. Z technickej podpory a cez produktový manažment sa prepracoval až k oblasti automatizácie. Viedol viacero komplexných projektov od prvotných analýz po ich finálnu implementáciu a stál za väčšinou automatizovaných riešení, ktoré spoločnosť Linde MH úspešne realizovala na slovenskom trhu. Dnes vedie tím produktovej podpory […]

Ako vyzerá budúcnosť logistiky? Nalaďte si STILLové reči

Tešíte sa, že ste vytvorili fungujúci sklad. Počet objednávok rastie, no dodávky zrazu nestíhajú a skladové kapacity dosahujú svoje limity. Zamestnanci robia príliš veľa náročnej fyzickej práce, procesy sú neefektívne, vznikajú chyby. Ako tomu predísť? Poďte o tom diskutovať s odborníkmi a pripojte sa koncom mája na livestream spoločnosti STILL. Bude o automatizácii a riadení […]

Archív komerčných prezentácií

Aktuálne vydanie časopisu

SL SK 103: 

Prečítať elektronicky
Zaistite si svoj výtlačok 

SL NEWS

Čítajte posledný newsletter.
Registrujte sa na odber newslettera.

Vydáva
Skupina ATOZ Logistics
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 246 007 200
IČO: CZ 48 117 706
www.atoz.cz

Predplatné
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Country manager Slovensko
Tatiana Koššová
tel.: +421 911 750 758
e-mail: tatiana.kossova@atoz.sk

Naše další projekty:

  • www.eastlog.cz
  • www.systemylogistiky.cz
  • www.slovlog.sk
  • www.log-in.cz
  • www.log-in.sk
© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Tento web používa na poskytovanie služieb a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac o využívaní cookies na našich stránkach nájdete v časti Ochrana osobných údajov tu.
Ok